Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans

Tapetsera

Det är både enkelt och roligt att tapetsera! Det finns många guider till hur man bäst tapetserar, och varför uppfinna hjulet på nytt? Här är några extra tips som är bra att komma ihåg när du ska tapetsera själv.

Förarbete inför tapetsering

Om väggen eller väggarna som du ska tapetsera inte är släta och täta, så kommer tapeterna inte att sitta bra. Därför är det viktigt att göra sitt förarbete inför tapetsering. Olika underlag ’suger’ också olika mycket lim, så om du ska tapetsera till exempel en rå betongvägg i ett nybyggt hus är det bra att antingen sätta renoveringstapet under, eller förlimma. Förlimma innebär helt enkelt att du penslar på tapetklister på väggen och låter det torka utan att sätta tapet, och sedan limmar igen när du ska sätta själva tapeten. Om väggen du ska tapetsera redan är tapetserad, kan du behöva ta bort tapeten. Om den sitter stadigt, utan bubblor och skarvar, så går det oftast bra att tapetsera direkt på den gamla tapeten. Kom ihåg att tvätta väggen innan och spackla eventuella hål bara. Ifall tapeten du ska tapetsera över har starka färger eller ett väldigt synligt mönster, så kan det lysa igenom den nya tapeten. Då är det säkrast att ta ner tapeten eller grundmåla väggen i neutral färg. Så var noggrann med ditt förarbete inför tapetseringen.

Ha marginaler – spara en snobbrand

Alla väggar är inte helt raka, särskilt i äldre hus – så är det helt enkelt. Så, hur ska man tänka så att mönstret inte ser ojämnt ut när det sitter på en vägg där taket kanske är lite snett? Det enklaste sättet är att lämna en så kallad ’snobbrand’, alltså att inte tapetsera hela vägen upp till taket, utan lämna en bit vägg längst upp. Eftersom ljuset faller väldigt olika på vägg och tak, så syns det betydligt mindre om det skiljer en eller två centimeter om du ändå lämnar fem.

Tapetsera hall

Hallen brukar inte bara vara ett populärt rum att tapetsera utan även ett tacksamt sådant. Oftast rektangulär eller kvadratisk är hallen det första som välkomnar dina gäster och även dig, självklart ska det vara något som du tycker om. Att tapetsera hall är med andra ord inte bara ett bra sätt att lära sig hantverket utan även ett bra sätt att prioritera sin inredning.
 


Tapetsera sovrum

Den kanske viktigaste tapeten du kommer ha i ditt hem är nog den som pryder dina sovrumsväggar. Här ska du känna dig både lugn, utvilad men även förnyad… hur ska du annars ta dig upp på morgnarna? På så sätt är tapetsering av sovrum nog det allra roligaste men också viktigaste du kommer göra i ditt hem.


Tapetsera i dagsljus

Det första du bör göra när du väl är redo att tapetsera är att bryta strömmen i rummet. Tapetklister kan bli väldigt vått, och tapetseringen blir alltid snyggare runt reläer om du tar bort den yttre dosan först. Eftersom tapetsering kan vara ett ganska pilligt jobb behöver du ändå ha god belysning när du jobbar, så se till att planera in tapetseringen för dagtid. Du kan såklart också dra in en lampsladd från ett anslutande rum.


Sätt tapeterna från den primära ljuskällan och inåt

Oavsett om du väljer papperstapeter som ska sättas med några millimeters överlapp eller easy-up-tapeter som sätts kant i kant, tänk på hur skuggorna faller om någon skarv skulle råka bli synlig (det händer och det är absolut ingen katastrof).

Ha tålamod!

Självklart vill man bli klar så fort som möjligt, så att man kan använda sitt fina nya rum och börja inreda. Men hastverk blir lastverk – ta det lugnt, och ta god tid på dig när du tapetserar. Resultatet vill du ju kunna njuta av i många år, så det är det bättre att det tar några extra timmar för förarbete, mäta och loda, byta knivblad osv.

Våga tapetsera hall

Hej och hå vad mycket att tänka på, eller hur? Ja, och så kan det kännas. Men kom ihåg att folk har tapetserat sina hem i flera hundra år, och blir det inte 100% perfekt så brukar det ändå bli väldigt bra. Våga försöka – det är det värt. Lycka till med tapetseringen!