Inspirerande enkelt i varje steg

Enkelt att hitta det du söker

Vi anpassar lim & antal rullar

DIY verktygskit uppsättingsguide

Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans
Kundtjänst
0
Din varukorg är tom.

Blogg

Tapeter vardagsrum inspiration

Vardagsrummet är ett rum med mycket potential. Ett rum som förmedlar allt från vila men också energi. Här har vi samlat tapet-inspiration för ditt vardagsrum.

Välj tapet till ditt vardagsrum

Vad ska man tänka på när man ska välja tapet till vardagsrum? Vardagsrummet är ofta det största rummet i våra bostäder, och det som används på flest olika sätt. Det kan ha en kontorshörna, en tv-hörna, och kanske sitter ditt vardagsrum också ihop med köket och matsalen. Tapeter kan användas både för att dela av eller knyta ihop ytor med olika användningsområden, så fundera på hur du vill kunna använda ditt vardagsrum efter tapetseringen. Hur faller ljuset i rummet? Vilken inredning vill du kombinera med tapeten? Vilka mönster tycker du om på filtar och kuddar?

Här har vi samlat några förslag på hur du kan tapetsera vardagsrum.

Fondtapet i vardagsrum

Det enklaste sättet om du vill avgränsa en yta är att sätta en tapet på en fondvägg i vardagsrummet. Det kan vara en enfärgad tapet som går ton-i-ton med övriga väggar, en stor fototapet, eller ett dramatiskt mönster – precis beroende på vad du själv vill. När du väljer vilken vägg som ska bli fondvägg – eller tapet generellt – tänk på hur du rör dig i rummet. Vill du att tapeten ska möta den som kommer in i rummet först? Ska den komplettera övrig inredning som bokhyllor etc? Om du har en tv, vill du ha en stormönstrad tapet i samma blickfång, eller är det bättre att sätta den på en annan vägg?

Här kan du se fler olika exempel på hur du kan tapetsera en fondvägg i vardagsrummet.

Kökstapeter inspiration

Köket kallas ofta för ’hemmets hjärta’ – det är dit vi kommer hem, när vi kanske är trötta och hungriga, och det är dit vi går upp på morgonen för att äta frukost. Ett kök där man kan trivas och som verkligen känns som hemma är jätteviktigt därför har vi samlat våra allra finaste kökstapeter för din inspiration.

Vilka kökstapeter passar bäst?

Det beror såklart helt på vilken stil – och livsstil – du har. Om ni är en stor familj där det stänker mycket i köket, välj gärna en vinyltapet som är extra avtorkningsbar. Den lantliga stilen är väldigt populär i kök, och går bra att kombinera med bröstpanel för en vacker kökstapet.

Utgå ifrån ditt eget kök, när det är byggt, och hur du använder det, så kommer du säkert att hitta rätt. Är köket också matsal, och vilken måltid äter ni oftast där? Om köket mest äts i vid frukost kan det vara en bra idé med ett lekfullt mönster med starka färger, eller en ljus nyans som plockar upp morgonsolen.

Inspiration för kökstapet i lägenhet

Vi som bor i lägenhet i Sverige har ofta kök som är byggda någon gång under funktionalismen eller miljonprogrammet, och då passar en retrotapet bra. Antingen en ikonisk Stig Lindberg-tapet med mönster från femtiotalet, något färgglatt 70-talsinspirerat, eller något enklare geometriskt. Om du däremot är känd för dina stämningsfulla middagsbjudningar, kanske någonting mjukare i mörkare färger vara helt rätt – till exempel en medaljongtapet som kan vara en läcker kökstapet.

Inspiration till kökstapeter med öppen planlösning

Bostäder kan vara uppbyggda på många olika sätt, och det är inte nödvändigtvis standard att köket är ett eget rum. Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum har varit en arkitektonisk trend länge, och är väldigt vanligt. Tapeter kan med fördel användas till att dela av olika delar av ett större utrymme, till exempel genom att tapetsera en fondvägg för ’köksdelen’. Om du inte har så mycket väggyta över huvud taget, sätt gärna en tapet bakom diskbänken – tänk bara på att montera en glas- eller plexiglasskiva framför så att tapeten inte blir vattenskadad eller fläckad.

Tapet hall inspiration - imponera med fina tapeter i hallen

Hallen är det första intrycket för inte bara dina gäster utan även dig. Imponera på dina nära och kära! Vi hjälper dig genom att samla all inspiration till hall-tapet.

Tapeter till hallen inspiration

Vilken typ av tapet som passar bäst i just din hall beror naturligtvis på hur den är byggd, vilken övrig inredning som finns, och hur du använder hallen. Om ni är en stor familj som drar hem mycket smuts, välj gärna en avtorkningsbar tapet. Vinyltapeter är stabila och tvättbara. En mönstrad tapet kan också vara bra – då syns en liten fläck eller reva som kanske uppstår inte så mycket.

Hallen är också det första dina gäster kommer att se när de kommer hem till dig – första intrycket, så att säga. Om du vill våga lite mer vad det gäller färg och mönster, kan det vara bra att testa tapeter i hallen. Det är oftast ett lite mindre rum där man inte spenderar så mycket tid i taget.

Tänk på hur du känner dig när du går hemifrån, och när du kommer hem: vill du ha en hall som ger ett lugnt och fridfullt intryck, eller en där du får extra energi? Hitta din inspiration till hall-tapet.

Hur ser din förvaring ut i hallen, har du stängda garderober och lådor, eller tycker du om att ha mycket kläder hängande framme? Om du är modeintresserad och vill att det ska synas, tänk på hur tapeten kommer att matcha dina kläder.

Tapet i hall? Hitta din inspiration

En hall har ofta många vinklar och vrår, dörrar och skåp. Låt inte det avskräcka dig från att tapetsera! Beräkna gärna lite i överkant så att du har tillräckligt med tapet, och spara tapet som blir över – om någon våd blir skadad och behöver bytas ut i framtiden. Det händer ju så mycket i en hall!

Som i vilket rum som helst så gäller det att plocka ut all lös inredning. Om du har inbyggda garderober och skåp, plocka bort dörrar som är avtagbara och eventuella draperier, så att de inte blir fläckade av tapetklistret. Om du har väggmonterade krokar eller hyllor, plocka ner dem och spackla igen hålen ordentligt, så blir det mycket lättare att sätta upp tapeten. Du kan alltid skruva tillbaka dem senare, men en tapet kan förändra ett rum väldigt mycket, så bli inte förvånad om samma plats inte känns rätt längre. Hos oss hittar du massor av inspiration för din hall-tapet.

Tapeter sovrum inspiration

Hos oss får du sovrumsinspiration för när du ska hitta tapet till ditt sovrum. Kolla in de senaste nyheterna bland tapeter till sovrum där vi samlat många olika exempel på tapeter som passar i sovrum. Vilken tapet som passar i just ditt sovrum beror naturligtvis på din personliga stil. 

Hur väljer jag rätt tapet till mitt sovrum?

Vilken tapet som passar i just ditt sovrum beror också mycket på hur du använder det. Är det ett rum där du bara sover? Är ni flera som ska komma överens och kanske har olika smak? Vill du ha en morgonpigg tapet som hälsar dig ’god morgon’ eller en som hjälper dig att varva ner?

En tapet som sitter i ett sovrum måste se bra ut både i morgonljus, dagsljus, kvällsljus och den belysning du tänker ha i rummet när det är mörkt. När du ska välja tapet till sovrummet är det därför ett bra tips att beställa hem prover och ha uppe på väggen i minst ett dygn, så att du kan se hur det ser ut i olika ljus.

Tapet till fondvägg i sovrum

Om du vill ha en stormönstrad tapet men samtidigt bevara ett lugnt intryck i sovrummet, så kan det vara en bra idé att tapetsera en fondvägg på den vägg där sängen står. Tänk på det lite som en extra stor sänggavel, eller en sänghimmel – du får in mer mönster och färg i rummet, men kommer inte att se tapeten så mycket när du väl ligger i sängen.

Populära tapeter till sovrum

Vill du ha ett mysigt tapetserat sovrum, utan att behöva tänka så mycket? Alla är inte superintresserade av inredning – och det är helt okej. Två alltid populära val av tapet till sovrummet är en blå tapet eller en textiltapet.

Blå är en lugn färg som många föredrar i sovrummet, och tapeter med en yta som imiterar textil har en lätt ljuddämpande effekt, och ger en mjuk ombonad känsla. Grått är också en bra färg för sovrummet och finns i både varma och kalla nyanser. En grå sovrumstapet är ett smart val om du tycker om att göra om ofta, och vill kunna ha till exempel textilier i olika färger efter säsong.

Här ser du några alternativ på hur man kan matcha en grå sovrumstapet på olika sätt.

Tapeter historia

Hur länge har tapeter funnits? Det beror på vad vi vill betrakta som tapet. Väggar med dekor och mönster har med största sannolikhet funnits så länge som vi haft väggar. Pompeji till exempel har många bevarade väggmålningar och mosaiker.

En gammal tapethistoria

Den äldsta svenska tapeten är Rosenvinge från 1500-talet, ett mönster som fortfarande går att köpa. Ännu längre tillbaka i tiden så har vi så kallade gyllenlädertapeter, tapeter av läder som kom i mindre bitar (oftast mindre än en kvadratmeter), och hade mönster som både var präglade och bemålade. Det som vi kanske först tänker på som ’tapeter’, det vill säga papper med mönster på väggen, spikades från början upp och veks.

En vacker tapethistoria

Ikonisk i tapethistorien är naturligtvis den engelska designern och filosofen William Morris, vars mönster är i tryck och älskade än idag. En svensk efterföljare till Morris var Ellen Key och rörelsen ’vackrare vardagsvara’ som protesterade mot 1800-talets mörka mönster och föreslog att man skulle sätta upp tapeterna med baksidan utåt. Idag har vi tack och lov hur mycket som helst att välja mellan både för enfärgade och stormönstrade tapeter, och med easy-up tapeter sätter du upp dem hur enkelt som helst genom att limma direkt på väggen.

Tapethistoria idag

Idag när vi generellt har mycket bättre kvalitet på våra bostäder och mörker och trångboddhet är mindre problem, så börjar ’ljust och fräscht’ trenden öppna upp sig och rymma en större variation av mönster och färger. Äldre tapetmönster är fortsatt populära, och nya spännande mönster och effekter som metallic, struktur och glitter.

Tapetsera garderobsdörr

Vem har sagt att man inte kan tapetsera en garderob? Ja inte vi i alla fall. Speciellt garderober har den senaste tiden blivit trendiga att tapetsera om i läckra färger. Vi förklarar enkelt hur du gör den simplaste garderoben till en iögonfallande del av inredningen. 

Att sätta tapet på garderobsdörrar är ett snabbt och enkelt sätt att sätta lite krydda på inredningen. Antingen kan du använda den tapet som blivit över från tapetseringen av väggar eller så kan du investera i en alldeles ny tapet.

Att tapetsera garderob

Antingen kan du matcha den tapet som redan sitter i rummet med en enfärgad eller en i liknande mönster i samma färg. För en ombonad och ljuddämpande effekt kan du klä dörren med en textil tapet.

Foto-tapet på garderobsdörr

Fototapeter är också väldigt populära att sätta på garderobsdörrar, med ett tropiskt landskap eller en djup skog blir det som ett fönster rätt ut i naturen. Våra fototapeter har fördelen att de kommer i färdigskurna våder i de höjdmått du anger, och med bredden 45 cm som passar på de flesta garderobsdörrar av standardmått.

Tapetserade garderobsdörrar

Att sätta tapet på garderob är relativt enkelt. Kom ihåg att tvätta dörrarna noga med målartvätt innan och slipa ytan med fint sandpapper, så fäster tapeten bättre. Om du kan montera ner dörrarna före tapetsering underlättar det, men det är inte absolut nödvändigt. Eventuella handtag är bäst att skruva ner och sätta tillbaka efter tapetseringen, för finast möjligt kanter. Var noga med att torka av eventuellt klister som hamnar utanför våden, och se till att sätt våden rakt på dörren.

Tapetsera

Det är både enkelt och roligt att ta Det finns många guider till hur man bäst tapetserar, och varför uppfinna hjulet på nytt? Här är några extra tips som är bra att komma ihåg när du ska tapetsera själv!


Förarbete inför tapetsering

Om väggen eller väggarna som du ska tapetsera inte är släta och täta, så kommer tapeterna inte att sitta bra. Därför är det viktigt att göra sitt förarbete inför tapetsering. Olika underlag ’suger’ också olika mycket lim, så om du ska tapetsera till exempel en rå betongvägg i ett nybyggt hus är det bra att antingen sätta renoveringstapet under, eller förlimma. Förlimma innebär helt enkelt att du penslar på tapetklister på väggen och låter det torka utan att sätta tapet, och sedan limmar igen när du ska sätta själva tapeten.

Om väggen du ska tapetsera redan är tapetserad, kan du behöva ta bort tapeten. Om den sitter stadigt, utan bubblor och skarvar, så går det oftast bra att tapetsera direkt på den gamla tapeten. Kom ihåg att tvätta väggen innan och spackla eventuella hål bara.

Ifall tapeten du ska tapetsera över har starka färger eller ett väldigt synligt mönster, så kan det lysa igenom den nya tapeten. Då är det säkrast att ta ner tapeten eller grundmåla väggen i neutral färg. Så var noggrann med ditt förarbete inför tapetseringen.


Ha marginaler – spara en snobbrand

Alla väggar är inte helt raka, särskilt i äldre hus – så är det helt enkelt. Så, hur ska man tänka så att mönstret inte ser ojämnt ut när det sitter på en vägg där taket kanske är lite snett? Det enklaste sättet är att lämna en så kallad ’snobbrand’, alltså att inte tapetsera hela vägen upp till taket, utan lämna en bit vägg längst upp. Eftersom ljuset faller väldigt olika på vägg och tak, så syns det betydligt mindre om det skiljer en eller två centimeter om du ändå lämnar fem.


Tapetsera hall

Hallen brukar inte bara vara ett populärt rum att tapetsera utan även ett tacksamt sådant. Oftast rektangulärt eller kvadratiskt är hallen det första som välkomnar dina gäster och även dig, självklart ska det vara något som du tycker om. Att tapetsera hall är med andra ord inte bara ett bra sätt att lära sig hantverket utan även ett bra sätt att prioritera sin inredning.


Tapetsera sovrum

Den kanske viktigaste tapeten du kommer ha i ditt hem är nog den som pryder dina sovrumsväggar. Här ska du känna dig både lugn, utvilad men även förnyad… hur ska du annars ta dig upp på morgnarna? På så sätt är tapetsering av sovrum nog det allra roligaste men också viktigaste du kommer göra i ditt hem.


Tapetsera i dagsljus

Det första du bör göra när du väl är redo att tapetsera är att bryta strömmen i rummet. Tapetklister kan bli väldigt vått, och tapetseringen blir alltid snyggare runt reläer om du tar bort den yttre dosan först. Eftersom tapetsering kan vara ett ganska pilligt jobb behöver du ändå ha god belysning när du jobbar, så se till att planera in tapetseringen för dagtid. Du kan såklart också dra in en lampsladd från ett anslutande rum.


Sätt tapeterna från den primära ljuskällan och inåt

Oavsett om du väljer papperstapeter som ska sättas med några millimeters överlapp eller easy-up-tapeter som sätts kant i kant, tänk på hur skuggorna faller om någon skarv skulle råka bli synlig (det händer och det är absolut ingen katastrof).


Ha tålamod!

Självklart vill man bli klar så fort som möjligt, så att man kan använda sitt fina nya rum och börja inreda. Men hastverk blir lastverk – ta det lugnt, och ta god tid på dig när du tapetserar. Resultatet vill du ju kunna njuta av i många år, så det är det bättre att det tar några extra timmar för förarbete, mäta och loda, byta knivblad osv.


Våga tapetsera hall

Hej och hå vad mycket att tänka på, eller hur? Ja, och så kan det kännas. Men kom ihåg att folk har tapetserat sina hem i flera hundra år, och blir det inte 100% perfekt så brukar det ändå bli väldigt bra. Våga försöka – det är det värt.

Lycka till med tapetseringen!

Så gör du förarbetet innan du ska tapetsera

För att få bästa resultat är viktigt att göra ett ordentligt förarbete innan det är dags att tapetsera. För ett bra resultat bör väggen vara ren, slät och torr. Skruvhål och liknande spacklas över, när spacklet är torrt dammar man så att det är rent. Spacklade ytor och porösa eller sugande underlag bör förlimmas.

OBS! Om väggen har en mörk färg eller ett starkt mönster kan den att lysa igenom tapeten, vi rekommenderar då att grundmåla.

Så gör du om väggen redan har tapet

Ta bort all tapet som sitter löst och slipa och spackla skarvar om det finns sådana. Ett tips är att knacka med fingrarna lätt här och där på väggen. Om ljudet är helt stumt kan det vara luft under, tapeten sitter alltså löst och behöver tas bort. Om man tapetserar över en gammal tapet som är lös blir det lätt bubblor. Struktur-, vasstapeter och liknande bör tas bort helt.

Så gör du om väggen är målad

Tvätta med målartvätt och låt torka. Om färgen flagnar behöver väggen slipas först. Om väggen är väldigt blank, använd sandpapper för att göra ytan mer fästvänlig.

Så gör du förarbetet innan du ska tapetsera

● Lister plockas med fördel bort för att få snyggast möjliga skarvar. Använd en skruvmejsel och en bredspackel emellan för att bända loss listen utan att skada trät. Märk listerna så att du vet vart de ska sättas tillbaka.

● Glöm inte att kontrollera att tapetrullarna har samma batchnummer, eller om du har en fototapet, att du fått rätt motiv och vet i vilken ordning våderna ska sitta. Kontrollera alla rullar eller våder före uppsättning så att det inte är något tryckfel.

● Om du använder pulverbaserat lim, vispa långsamt för att undvika klumpar och låt dra i ungefär en halvtimme. Läs på förpackningen så blir det helt rätt!

● Tapetkniven behöver vara vass, se till att byta blad så fort du märker att den börjar bli slö.

● När man tapetserar blir det kladdigt (om inte så använder du för lite lim). Ha rent vatten och till exempel en handduk tillgänglig så att du kan torka av dig innan du tar i tapetvåder, om du får mycket lim på händerna.


Läs igenom guiden till din tapettyp i lugn och ro och skriv gärna ut den så att du har den när du ska tapetsera. Om du ändå är osäker rekommenderar vi att du tar hjälp av en målare.


Så tapetserar du med förklistrade tapeter

Förklistrade tapeter är inte så vanliga, men de finns. Förklistrad är inte samma sak som självhäftande, utan en förklistrad tapet har ett torrt limskikt på baksidan när du får dem som du aktiverar med vatten. Du behöver varken lim eller pensel! Ett tapetbord eller stor arbetsyta är bra att ha men du kan även rulla upp den blöta tapetvåden direkt ut tråget.

Om underlaget är väldigt poröst rekommenderar vi ändå att du förklistrar med utspätt tapetklister, annars kan väggen suga åt sig limmet från den förklistrade tapeten och då kan den lossna.


Detta behöver du för att sätta upp en förklistrad tapet:

● Vatten

● Tapettråg som kan hålla vatten eller sprayflaska

● Roller eller pensel om du inte sprayar

● Lod

● Tapetborste och gärna tapetverktyg

● Kniv med extra blad eller brytkniv

● Linjal

● Rent vatten, trasor och en svamp

● Gärna arbetsyta eller tapetbord (för engångsbruk kan köpas billigt i bygghandeln)

● Stege

● Någon som hjälper till – inte nödvändigt, men det blir roligare och går snabbare
Tips! Alla tapetrullar har en etikett som förklarar hur tapeten ska sättas upp. Det här betyder symbolerna:

Så tapetserar du med förklistrade tapeter

1. Om väggen har ett fönster eller en dörr, börja tapetersera i kanten av fönstret eller dörren.

2. Kapa våderna. 5 cm extra är lagom för skärsmån. Ta hänsyn till eventuell mönsterpassning.

3. Om du ska tapetsera över eluttag och liknande: Stäng av elen i rummet och ta bort dosorna över eluttagen. Om du inte vill eller kan göra det, mät dosorna och klipp till en mall av papper. Använd mallen för att markera var på tapeten du ska skära hål, och skär där dosans nederkant ska vara, sedan sidorna. Låt fliken sitta kvar. Gör detta innan du limmar tapeten. När du sedan sätter upp tapeten, passa den runt dosan och skär bort fliken när du gör resten av renskärningen.

Om uttaget sitter väldigt nära golvet kan du klippa eller skära upp våden på längden. Vid uppsättningen fäster du sedan tapeten hela vägen ner till dosan med tapetborsten, skär till överkanten och passar ihop tapeten under dosan.

4. Aktivera limmet med vatten.

I tråg: Fyll tråget med vatten och rulla ihop våderna med baksidan utåt. Lägg en våd i tråget och rulla sakta ut den på tapetbordet.

Med sprayflaska: Lägg våden på tapetbordet med baksidan utåt och spraya med vatten. Var noga med att blöta hela tapeten.

5. De blöta våderna viks ihop med limsidan inåt. Vik mot mitten och vänta någon minut så att limmet aktiveras.

6. När du sätter upp den första våden, använd ett lod för att se till att den sitter rakt. 7. De flesta förklistrade tapeter sätts kant i kant eftersom de inte sväller. Läs för säkerhets skull på rullens etikett för att se vad som gäller.

8. Använd en tapetborste för att stryka fast tapeterna och undvika luftbubblor. Om en våd hamnar snett eller om det är en bubbla som inta kan strykas bort, vrid inte våden utan ta loss hela och fäst den igen.

9. Hörn: Mät hur långt det är kvar från den senaste våden till hörnet och skär till nästa våd så att den räcker ett par centimeter förbi hörnet. Våden efter hörnet sätts med extra överlapp, en dryg centimeter. Du kan använda den bortskurna längden om mönstret ändå passar. Vid innerhörn sätts nästa våd direkt in i hörnet – använd lod så att det blir rakt. Vid ytterhörn sätts våden 5 mm efter hörnet för att undvika att någon stöter i och river upp kanten. Glöm inte att mönsterpassa!

Tips: Om du klipper upp tapeten upptill och nertill försiktigt så är det lättare att passa den runt hörnen.

10. Förklistrade tapeter skärs rena när alla våder är på plats. Använd en stållinjal eller bredspackel för att få raka kanter och hålla ner tapeten. Om du inte tagit bort listerna, skär hellre någon halv centimeter längre ner så att tapeten överlappar listen än precis vid kanten om du tror att det kan bli glapp.

11. Var riktigt, riktigt nöjd med dig själv – du har just tapetserat! Dubbelkolla att du inte har lim under fötterna innan du pustar ut i soffan. Nytapetserade rum ska inte vara helt tillstängda, men inte heller utsättas för drag eller extra temperaturer. Se till att tapeterna hinner torka minst ett dygn innan du ställer möbler mot dem, och 2-3 dygn innan du sätter upp tavlor eller hyllor.

Så tapetserar du med vinyltapet

Vinyltapeter är täckta av ett plastskikt som förutom att göra de extra tvättbara ger ett djup åt texturer och lyster åt metallicfärger. Kanske är vinyltapeternas riktiga storhetstid förbi, men fortfarande kommer det ut nya kollektioner med vinyltapeter i olika prisklasser. Det går att få fram effekter med vinyltapeter som är svåra att få fram med andra material. Moderna vinyltapeter är oftast också spaltbara, när du vill tapetsera om drar du enkelt bort plastskiktet och lämnar kvar vävbaksidan som är ett slätt underlag.

Vinyltapeter sätts i regel upp på samma sätt som non-woven-tapeter (även kallade quick-up eller easy-up). Det finns ett fåtal moderna vinyltapeter som har pappersbaksida, det kommer då att så på förpackningen och du kan följa instruktionerna för papperstapeter. För att vara hundra procent säker, titta på symbolerna på rullens etikett.


Detta behöver du för att sätta upp en vinyltapet:

● Lim för non-woven-tapeter (om inget annat specificeras på rullarnas etikett)

● Hink för att blanda till lim (du kan använda ett färgtråg till limmet om du vill)

● Roller och pensel

● Lod

● Tapetverktyg och tapetborste

● Kniv med extra blad eller brytkniv

● Linjal

● Rent vatten, trasor och en svamp

● Tapettråg (kartong går bra)

● Någon som hjälper till – inte nödvändigt, men det blir roligare och går snabbare
Tips! Alla tapetrullar har en etikett som förklarar hur tapeten ska sättas upp. Det här betyder symbolerna:

Så tapetserar du med vinyltapet

1. Om väggen har ett fönster eller en dörr, börja tapetersera i kanten av fönstret eller dörren.

2. Rolla tapetklistret över ca 2 vådbredder – snåla inte med limmet utan se till att hela ytan är jämnvåt, annars kan det bli bubblor. Använd en pensel för att fylla i med lim vid kanter och lister.

3. Använd ett lod för att kontrollera att första våden sitter rakt.

4. Kartongen som rullarna kom i fungerar som tråg och för att skydda våderna. Låt det stå på golvet med tapetrullen i, dra upp tapeten mot väggen och börja fästa tapeten vid taket utan att skära av nertill. Fäst våden med någon centimeters överlapp mot taklisten och skär sedan till kanten. Om din tapet är måttbeställd sätter du upp den utan överlapp.

5. Använd tapetborste för att släta ut våden på väggen. Tapetverktyg kan också användas, men om man skrapar för hårt kan det skada vinyltapetens ytskikt. Var noga med att undvika luftbubblor! Stryk nedåt-utåt. Om det kommer lim på verktyget, torka av det direkt med en ren, våt trasa eller liknande.

6. Skär av kanten nertill. Du kan använda tapetverktyget, en linjal eller en bredspackel för att se till att kanten blir rak och att du inte skär bort för mycket.

7. Kontrollera att limmet som du satt för nästa våd inte har torkat (ibland tar det tid att passa till en våd). Rolla på mer lim om det behövs. Var särskilt noga med att limmet inte strukits bort från kanten precis vid förra våden när du passat till den.

8. Nästa våd sätts kant i kant med den första. Om det blev snett eller bubbligt, lyft eller ta bort hela våden och sätt dit den igen. Om du försöker vrida den kan våden bli böjd eller bubblig och då blir nästa kant också sned.

9. Om det kommer lim på tapetens framsida eller mellan skarvarna, torka bort det direkt med en fuktig svamp.

10. Tapetsering över eluttag och liknande: Stäng av elen i rummet och ta bort dosorna över eluttagen. Om du inte vill eller kan göra det, mät dosorna och klipp till en mall av papper. Använd mallen för att markera var på tapeten du ska skära hål, och skära där dosans nederkant ska bara, sedan sidorna. Låt fliken sitta kvar medan du passar tapeten över dosan och plattar till överkanten med tapetskrapan. Sedan skär du rent. Om uttaget sitter väldigt nära golvet kan du klippa eller skära upp våden på längden, sedan fästa tapeten hela vägen ner till dosan med tapetskrapan, skära till överkanten och sedan passa ihop tapeten under dosan.

11. Hörn: Mät hur långt det är kvar från den senaste våden till hörnet och skär till nästa våd så att den räcker ett par centimeter förbi hörnet. Våden efter hörnet sätts med överlapp (du kan använda den bortskurna längden). Vid innerhörn sätts nästa våd direkt in i hörnet – använd lod så att det blir rakt och peta in våden ordentligt i hörnet med tapetverktyget! Vid ytterhörn sätts våden 5 mm efter hörnet för att undvika att någon stöter i och river upp kanten. Glöm inte att mönsterpassa!

Tips: Om du skär till hela vågen direkt med lite marginal för att sedan kunna putsa till nederkanten blir det lättare att passa den runt hörnet.

12. Ser tapeten fläckig ut? Non-woven är ett genomsläppligt material och fuktfläckar på tapeten försvinner när limmer torkar. (Limfläckar på framsidan av tapeten ska som sagt tas bort direkt).

13. Var riktigt, riktigt nöjd med dig själv – du har just tapetserat! Dubbelkolla att du inte har lim under fötterna innan du pustar ut i soffan. Nytapetserade rum ska inte vara helt tillstängda, men inte heller utsättas för drag eller extra temperaturer. Se till att tapeterna hinner torka minst ett dygn innan du ställer möbler mot dem, och 2-3 dygn innan du sätter upp tavlor eller hyllor.