Inspirerande enkelt i varje steg

Enkelt att hitta det du söker

Vi anpassar lim & antal rullar

DIY verktygskit uppsättingsguide

Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans
Kundtjänst
0
Din varukorg är tom.

Så gör du förarbetet innan du ska tapetsera

För att få bästa resultat är viktigt att göra ett ordentligt förarbete innan det är dags att tapetsera. För ett bra resultat bör väggen vara ren, slät och torr. Skruvhål och liknande spacklas över, när spacklet är torrt dammar man så att det är rent. Spacklade ytor och porösa eller sugande underlag bör förlimmas. OBS! Om väggen har en mörk färg eller ett starkt mönster kan den att lysa igenom tapeten, vi rekommenderar då att grundmåla.

Så gör du om väggen redan har tapet

Ta bort all tapet som sitter löst och slipa och spackla skarvar om det finns sådana. Ett tips är att knacka med fingrarna lätt här och där på väggen. Om ljudet är helt stumt kan det vara luft under, tapeten sitter alltså löst och behöver tas bort. Om man tapetserar över en gammal tapet som är lös blir det lätt bubblor. Struktur-, vasstapeter och liknande bör tas bort helt.

Så gör du om väggen är målad

Tvätta med målartvätt och låt torka. Om färgen flagnar behöver väggen slipas först. Om väggen är väldigt blank, använd sandpapper för att göra ytan mer fästvänlig.

Så gör du förarbetet innan du ska tapetsera

Lister plockas med fördel bort för att få snyggast möjliga skarvar. Använd en skruvmejsel och en bredspackel emellan för att bända loss listen utan att skada trät. Märk listerna så att du vet vart de ska sättas tillbaka.
Glöm inte att kontrollera att tapetrullarna har samma batchnummer, eller om du har en fototapet, att du fått rätt motiv och vet i vilken ordning våderna ska sitta. Kontrollera alla rullar eller våder före uppsättning så att det inte är något tryckfel.
Om du använder pulverbaserat lim, vispa långsamt för att undvika klumpar och låt dra i ungefär en halvtimme. Läs på förpackningen så blir det helt rätt!
Tapetkniven behöver vara vass, se till att byta blad så fort du märker att den börjar bli slö.
När man tapetserar blir det kladdigt (om inte så använder du för lite lim). Ha rent vatten och till exempel en handduk tillgänglig så att du kan torka av dig innan du tar i tapetvåder, om du får mycket lim på händerna.
Läs igenom guiden till din tapettyp i lugn och ro och skriv gärna ut den så att du har den när du ska tapetsera. Om du ändå är osäker rekommenderar vi att du tar hjälp av en målare.
Här kan du läsa mer om hur du sätter upp en papperstapet, non-woven tapet, vinyltapet eller förklistrad tapet.