Inspirerande enkelt i varje steg

Enkelt att hitta det du söker

Vi anpassar lim & antal rullar

DIY verktygskit uppsättingsguide

Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans
Kundtjänst
0
Din varukorg är tom.

Så tapetserar du med vinyltapet

Vinyltapeter är täckta av ett plastskikt som förutom att göra de extra tvättbara ger ett djup åt texturer och lyster åt metallicfärger. Kanske är vinyltapeternas riktiga storhetstid förbi, men fortfarande kommer det ut nya kollektioner med vinyltapeter i olika prisklasser. Det går att få fram effekter med vinyltapeter som är svåra att få fram med andra material. Moderna vinyltapeter är oftast också spaltbara, när du vill tapetsera om drar du enkelt bort plastskiktet och lämnar kvar vävbaksidan som är ett slätt underlag.
Vinyltapeter sätts i regel upp på samma sätt som non-woven-tapeter (även kallade quick-up eller easy-up). Det finns ett fåtal moderna vinyltapeter som har pappersbaksida, det kommer då att så på förpackningen och du kan följa instruktionerna för papperstapeter. För att vara hundra procent säker, titta på symbolerna på rullens etikett.

Detta behöver du för att sätta upp en vinyltapet:

Lim för non-woven-tapeter (om inget annat specificeras på rullarnas etikett)
Hink för att blanda till lim (du kan använda ett färgtråg till limmet om du vill)
Roller och pensel
Lod
Tapetverktyg och tapetborste
Kniv med extra blad eller brytkniv
Linjal
Rent vatten, trasor och en svamp
Tapettråg (kartong går bra)
Någon som hjälper till – inte nödvändigt, men det blir roligare och går snabbare
Tips! Alla tapetrullar har en etikett som förklarar hur tapeten ska sättas upp. Det här betyder symbolerna:

Så tapetserar du med vinyltapet

Om väggen har ett fönster eller en dörr, börja tapetersera i kanten av fönstret eller dörren.
Rolla tapetklistret över ca 2 vådbredder – snåla inte med limmet utan se till att hela ytan är jämnvåt, annars kan det bli bubblor. Använd en pensel för att fylla i med lim vid kanter och lister.
Använd ett lod för att kontrollera att första våden sitter rakt.
Kartongen som rullarna kom i fungerar som tråg och för att skydda våderna. Låt det stå på golvet med tapetrullen i, dra upp tapeten mot väggen och börja fästa tapeten vid taket utan att skära av nertill. Fäst våden med någon centimeters överlapp mot taklisten och skär sedan till kanten. Om din tapet är måttbeställd sätter du upp den utan överlapp.
Använd tapetborste för att släta ut våden på väggen. Tapetverktyg kan också användas, men om man skrapar för hårt kan det skada vinyltapetens ytskikt.
Var noga med att undvika luftbubblor! Stryk nedåt-utåt. Om det kommer lim på verktyget, torka av det direkt med en ren, våt trasa eller liknande.
Skär av kanten nertill. Du kan använda tapetverktyget, en linjal eller en bredspackel för att se till att kanten blir rak och att du inte skär bort för mycket.
Kontrollera att limmet som du satt för nästa våd inte har torkat (ibland tar det tid att passa till en våd). Rolla på mer lim om det behövs. Var särskilt noga med att limmet inte strukits bort från kanten precis vid förra våden när du passat till den.
Nästa våd sätts kant i kant med den första. Om det blev snett eller bubbligt, lyft eller ta bort hela våden och sätt dit den igen. Om du försöker vrida den kan våden bli böjd eller bubblig och då blir nästa kant också sned.
Om det kommer lim på tapetens framsida eller mellan skarvarna, torka bort det direkt med en fuktig svamp.
Tapetsering över eluttag och liknande: Stäng av elen i rummet och ta bort dosorna över eluttagen. Om du inte vill eller kan göra det, mät dosorna och klipp till en mall av papper. Använd mallen för att markera var på tapeten du ska skära hål, och skära där dosans nederkant ska bara, sedan sidorna. Låt fliken sitta kvar medan du passar tapeten över dosan och plattar till överkanten med tapetskrapan. Sedan skär du rent. Om uttaget sitter väldigt nära golvet kan du klippa eller skära upp våden på längden, sedan fästa tapeten hela vägen ner till dosan med tapetskrapan, skära till överkanten och sedan passa ihop tapeten under dosan.
Hörn: Mät hur långt det är kvar från den senaste våden till hörnet och skär till nästa våd så att den räcker ett par centimeter förbi hörnet. Våden efter hörnet sätts med överlapp (du kan använda den bortskurna längden). Vid innerhörn sätts nästa våd direkt in i hörnet – använd lod så att det blir rakt och peta in våden ordentligt i hörnet med tapetverktyget! Vid ytterhörn sätts våden 5 mm efter hörnet för att undvika att någon stöter i och river upp kanten. Glöm inte att mönsterpassa!
Tips: Om du skär till hela vågen direkt med lite marginal för att sedan kunna putsa till nederkanten blir det lättare att passa den runt hörnet.
Ser tapeten fläckig ut? Non-woven är ett genomsläppligt material och fuktfläckar på tapeten försvinner när limmer torkar. (Limfläckar på framsidan av tapeten ska som sagt tas bort direkt).
Var riktigt, riktigt nöjd med dig själv – du har just tapetserat! Dubbelkolla att du inte har lim under fötterna innan du pustar ut i soffan. Nytapetserade rum ska inte vara helt tillstängda, men inte heller utsättas för drag eller extra temperaturer. Se till att tapeterna hinner torka minst ett dygn innan du ställer möbler mot dem, och 2-3 dygn innan du sätter upp tavlor eller hyllor.