Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans

Easy up tapeter

Kärt barn har många namn: Easy-up tapet, Quick-up, Non-woven, Sätt-Lätt. Nästan alla nydesignade tapeter trycks idag på non-woven-material, även kallat easy-up-tapeter. Det innebär att man limmar direkt på väggen istället för på baksidan av tapetvåden, och sätter våderna kant-i-kant på väggen istället för med överlapp.

Fördelen med easy-up tapet?

Många som tapetserar för första gången tycker att det är lättare och mindre kladdigt än traditionella papperstapeter, men även proffsen uppskattar fördelarna med easy-up tapet. Eftersom tapeterna sätts kant-i-kant behöver man inte tänka så mycket på mönsterpassningen, det är går att se direkt med blotta ögat om våden sitter rätt, och den kommer att sitta där den sitter. Generellt är easy up-tapeter också tåligare än papperstapeter eftersom själva tapeten inte blir blöt. Du kan därför använda ett så kallat tapetverktyg eller tapetskrapa för att stryka fast våden, få bort bubblor, och få in tapeten ordentligt i hörnen utan att riskera att tapeten går sönder.

Att tapetsera med easy-up tapeter

Som alltid när man sätter upp tapet är det viktigt att stryka fast tapeten ordentligt på väggen och undvika luftbubblor. När man sätter easy-up tapet kant i kant finns det inte heller något utrycka för marginaler – passa våderna noga! Ingen vill ha ett glapp mellan två tapetvåder, eller en kant som överlappar och sticker ut. Det absolut bästa sättet att undvika det är att alltid tapetsera i dagsljus. Även väldigt små överlappningar blir synliga när ljuset kommer från sidan. Eventuellt överflödigt lim som råkar hamna på framsidan av tapeten eller kommer upp i skarvarna när du stryker fast nästa våd ska torkas bort direkt. Gnugga inte, använd en ren svamp och vatten.

Kvalitativa easy-up tapeter 

En del väldigt välkända tapeter från legendariska märken är papperstapeter. Den huvudsakliga anledningen till det är att mönstren, som kanske är ritade för mer än 100 år sedan, är anpassade för papperstapeter. Det gäller även många andra rekonstruktioner av äldre tapeter. Idag är ändå de flesta tapeter även från de mest high end-märkena easy-up tapeter, och generellt så är det ingen skillnad i kvalitet eller pris enbart beroende på om en tapet är papperstapet eller easy-up tapet.