Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans

Textiltapeter

Textiltapeter finns i alla prisklasser och i många olika utföranden. En linnetapet kan ha ett tryckt mönster, eller en ytstruktur som du kan känna med handen och strukturen kan vara mer eller mindre grov. Här kan du läsa allt om textiltapeter.

Känslan av en textil tapet

En strukturtapet som ser ut att vara sammanvävd av trådar i olika färger ger ett enfärgat intryck på håll, men ändrar färg och nyans med ljuset i rummet. Om tapeten har lite metallicfärg så får man genast en väldigt spännande yta. Det gäller både för kompletterande och kontrasterande färger, till exempel brunt och guld, eller blått och koppar. Tapeter med en textil känsla skapar ett mjukt och ombonat intryck och har ofta en viss ljuddämpande effekt.

Textiltapet av linne

Linnetapeter är den vanligaste textilliknande tapeten, och finns i många varianter från de som bara har tryckt mönster, till textur, till faktiska inlagda fibrer. Populärast är linnetapeter med tryckt yttextur, du får då en tapet som känns väldigt levande till ett bra pris. Tapeter med linnekänsla finns i nästan alla möjliga kulörer och är ett mycket bra alternativ till en helt enfärgad tapet, särskilt i rum där du vill ha lugn och ro, som sovrum.

Textiltapet av siden

Om tapeten har en lite grövre textiliknande yta med mycket lyster, så kan man kalla det för en sidentapet. Moderna sidentapeter är sällan tillverkade av äkta siden på grund av kostnaden, men många producenter har blivit väldigt skickliga på att skapa en realistisk yta som imiterar råsiden eller vävda sidentyger. Lystern ger ett vackert djup i tapeten men påverkas också väldigt mycket av den belysning du väljer. Grövre sidentapeter har också något av en ljuddämpande effekt.


Textiltapeter i flock

Sammetstapeter, som de också kallas, tillverkas med hjälp av en metod som kallas flockning. Det fungerar så att delar av mönstret täcks med lim, och sedan pressas med mycket små textilfibrer, som då fastnar i limmet. När tapeten sedan torkas och borstas av, får de limmade delarna av mönstret en matt, sammetsliknande yta. Idag är flocktapet inte jättevanligt, men för dig som vill ha en tapet med riktigt taktil känsla rekommenderas den varmt. Det vanligaste utförandet på flocktapeter är medaljong, antingen med luxuös 70-talskänsla eller i äldre stil.