Till alla i familjen
Prisgaranti
Fraktfritt
Hemleverans

Tapetersera papperstapeter

Så du har bestämt dig för att tapetsera själv? Inte nog med det, din favorittapet är en papperstapet? Frukta ej, vi guidar dig så du enkelt kan förvandla ditt hem till ett drömrum som du vill spendera tid i. Att tapetsera med papperstapet är inte så svårt som du kanske tror. 

Papper är det traditionella tapetmaterialet, det är lite mer omständigt att sätta upp och har blivit mindre vanligt. Äldre tapetmönster och tapeter från anrika varumärken är oftast papperstapeter. Att sätta upp en papperstapet kräver lite utrymme och kan vara ett pillgöra men har man tålamod så är det inte svårt!

Detta behövs för att tapetsera med pappertapet

När du sätter upp en papperstapet behöver du en arbetsyta för att limma våderna, helst ett tapetbord. Papperstapeter sväller när man limmar dem och krymper när de torkar, därför är det viktigt att de får ligga och svälla minst 10 minuter före uppsättning och att de sätts med 2-3 mm överlapp. Nedan har du en lista på vad du behöver för att kunna sätta upp tapetsera med papperstapet.
●      Lim för papperstapet
●      Hink för att blanda till lim (du kan använda ett färgtråg till limmet om du vill)
●      Roller
●      Lod
●      Tapetborste och gärna tapetverktyg
●      Kniv med extra blad eller brytkniv
●      Linjal
●      Rent vatten, trasor och en svamp
●      Tålig arbetsyta eller tapetbord (för engångsbruk kan köpas billigt i bygghandeln)
●      Stege
●      Någon som hjälper till – inte nödvändigt, men det blir roligare och går snabbare

Alla tapetrullar har en etikett med symboler som förklarar hur tapeten ska sättas upp. Det här betyder symbolerna:

 

Så tapetserar du med papperstapet

 1. Om väggen har ett fönster eller en dörr, börja tapetsera i kanten av fönstret eller dörren.

 2. Kapa våderna. Mät vägghöjden, ta hänsyn till mönsterhöjd och mönsterpassning och ha ca 3 centimeters marginal upptill och nertill.

 3. Lägg våderna på tapetbordet med baksidan uppåt och börja rolla den översta. Snåla inte med limmet, om någon yta hinner torka eller lämnas torr bildas det en luftbubbla.

 4. Den limmade tapeten viks ihop mot mitten och ska ligga och svälla i ca 10 minuter (det kan variera mellan olika varumärken, läs på rullens etikett för säkerhets skull). Du kan limma flera våder på en gång, men var försiktig så att de inte hinner torka eller klistrar ihop.

 5. Lim som hamnar på tapetens framsida tar du bort med en blöt svamp. Gnugga inte, då kan tapeten gå sönder.

 6. Använd ett lod så att den första våden hamnar rakt.

 7. Stryk fast den med tapetborste, jobba från mitten ut mot kanterna. OBS! Våta papperstapeter är ömtåliga, så se till att borsta varsamt samt ha vassa knivblad och skär försiktigt. Var särskilt noga vid lister och skarvar.

 8. Om en våd klistrar sig fel på väggen eller hamnar snett, ta loss hela och sätt om den. Undvik att vrida våden då den då kan bli bubblig eller gå sönder.

 9. Skär rent kanterna.

 10. Nästa våd sätts med två till tre millimeters överlapp.

 11. Snygga skarvar när du tapetserar runt eluttag och liknande, får du genom att stänga av strömmen och ta bort dosorna. Eftersom papperstapeter sväller är det svårt att veta hur kanterna kommer att passa in mot dosan annars. Om det går är det också rekommenderat att ta bort golvlister och tapetsera ner bakom dem. Märk listerna så att du vet var de ska sitta.

 12. När du tapetserar hörn bör du mäta hur långt det är kvar från den senaste våden till hörnet. Skär till nästa våd så att den räcker ett par centimeter förbi hörnet. Våden efter hörnet sätts med extra överlapp, en dryg centimeter. Du kan använda den bortskurna längden om mönstret ändå passar. 

Vid innerhörn sätts nästa våd direkt in i hörnet – använd lod så att det blir rakt. Vid ytterhörn sätts våden fem millimeter efter hörnet för att undvika att någon stöter i och river upp kanten. Glöm inte att mönsterpassa!

Tips: Om du klipper upp tapeten upptill och nertill försiktigt så är det lättare att passa den runt hörnen.

Nu har du tapetserat med papperstapet

Nytapetserade rum ska inte vara helt tillstängda, men inte heller utsättas för drag eller extra temperaturer. Se till att tapeterna hinner torka minst ett dygn innan du ställer möbler mot dem, och 2-3 dygn innan du sätter upp tavlor eller hyllor.Var riktigt, riktigt nöjd med dig själv – du har just tapetserat! Dubbelkolla att du inte har lim under fötterna innan du pustar ut i soffan.